×
Blog
Soğuk havalarda diş hassasiyetine dikkat edin!
Soğuk havalarda diş hassasiyetine dikkat edin!

➡️ Soğuk havalar kış hastalıklarına davetiye çıkardığı gibi zaman zaman diş sağlığımızı da olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle diş hassasiyeti olanların sıcaktan soğuğa geçişlerde zor anlar yaşaması ise kaçınılmaz hale geliyor. 

➡️ Diş hassasiyetinin ortaya çıkmasıyla belirli zamanlarda sızlayan dişleriniz birçok olumsuz durumu işaret ediyor olabilir. Ağız içerisindeki gelişen çürükler, diş eti çekilmeleri, diş sıkma ve gıcırdatma, diş ve bazen kök kırık ve çatlakları, hatalı diş fırçalama alışkanlıkları, beslenme alışkanlıklarındaki hatalar diş sızlama ve ağrılarına yol açabilir. En yüksek derecede hassasiyet algısı, çürük doku diş minesini tamamen harap ettiğinde görülür. Çürük olmadığı halde diş yüzeyinde madde kaybı olan “abfraksiyon lezyonları” yüksek hassasiyet göstererek, dişin canlı dokusuna kadar ilerleyebilir. Bu da dişlerinizde hassasiyet hissetmenize yol açabilir.

➡️ Dişlerde Dentin ve Pulpa Hassasiyeti dediğimiz iki tür hassasiyet vardır. Dentin hassasiyeti dişin dış koruyucu mine katmanları yok olduğunda ve diş eti çekilip açığa çıktığında oluşur. Pulpa ise her dişin merkezindeki damar ve sinir toplamıdır. Pulpa hassasiyeti genelde ısı değişimi ve basınca duyarlılıktan kaynaklanır. Aynı zamanda soğuk yiyecek ve içecekler, kötü ağız hijyeni, diş çatlağı, tartar birikimi, dişleri sert fırçalamak, tedavi edilmeyen çürükler, asitli içecekler de Pulpa hassasiyetine neden olur.

➡️ Diş fırçasının özelliklerine dikkat edilmeli, fırça ne sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Şekerli veya şekersiz tüm asitli içecekler, ciddi bir şekilde dişlerde erozyona neden olur. Bu nedenle asitli içecekler içildikten sonra en kısa sürede ağız suyla çalkalanarak temizlenmelidir. Kış aylarında özellikle sık görülen nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı geçirilen hastalıktan sonrası diş fırçası mutlaka yenilenmelidir. Ayrıca soğuk havalarda burundan nefes almak gerekir.

➡️ Vakit geçirmeden hekimlerimize başvurun.

Diş hekimlerimiz sizden hassasiyetinizin niteliğini -keskin, parlak, ani, ağrı gibi-, hassasiyetinizin ağzınızın hangi bölgelerinde yoğunlaştığını, hassasiyetinizin şiddetini ve hangi durumlarda hassasiyetinizin başladığını öğrenmek isteyecektir. Diş hekimi tüm olasılıkları gözden geçirerek doğru bir teşhis ve tedavi planı oluşturarak buna göre hassasiyete sebep ve engel olan tüm faktörleri işaret eden bir tedavi stratejisi belirleyecektir. Tedaviler, kişi tarafından evinde dişe uyguladığı medikal materyallerden, kanal tedavisi ve diş eti ameliyatlarına kadar uzanır. Hassasiyetin sıklığı ve şekli, tedavi seçenekleri arasındaki seçimi belirler.