×
Blog
Diş eti kanaması nedir? Nasıl önlenebilir?
Diş eti kanaması nedir? Nasıl önlenebilir?

Diş eti kanaması, bir çok kişinin şikayet ettiği ancak çok önemli bir hastalık olan diş eti iltihabının en önemli belirtisidir. Önemli bir sağlık sorunudur. Bunun nedeni ağız ve diş sağlığının vücudun diğer organlarını da etkiliyor olmasıdır. Diş eti konum itibarıyla ağızda dişlerin alt yapısını oluşturan bir yapıdır. Diş etlerinin sağlığı demek, öncelikle dişlerin sağlıklı olması demektir. Dişlere yapılacak her işlemde diş eti sağlığının yerinde olması ilk koşuldur. Bu yüzden diş etlerine gereken özenin gösterilmesi gerekir.

➡️ Sağlıklı diş etleri nasıl olmalıdır?

Diş etleri sağlıklı olduğunda açık pembe renkte, mat ve sıkı bir görünümde olur. Üzerindeki dişi kökünden sıkıca sarar. Dişin konturlarını takip eder. Şişkinlik, enfeksiyon ve kızarıklık olmaz. Diş fırçalama sırasında ve diş ipi kullanımında kolayca kanamaz. Ağızda sızlama şeklinde etkilere neden olmaz.

➡️ Diş eti kanaması neden olur?

Diş fırçalama sırasında dişlerin ve diş etlerinin uygun şekilde fırçalanmaması halinde, bakteri plaklarının oluşumu söz konusu olur. Bakteri plağının diş etinde enflamasyonu meydana getirmesiyle diş etinde kanamalar olur. Diş eti hastalıklarının en önemli belirtisi diş etinde olan kanamalardır. Çünkü sağlıklı olan diş eti kanama belirtisi göstermez. Bu nedenle diş fırçalama düzenli olarak yapılmalıdır.

➡️ Diş eti kanaması tedavi edilmediğinde ne olur?

Diş eti kanamaları başladığında bunların tedavi edilmemesi, başlangıçta gingivitis adı verilen diş eti hastalığının başlangıcı oluşumuna neden olur. Bu aşamada da tedavi edilmediğinde periodontitis adı verilen dokulara ve kemiğe kadar ilerlemiş diş eti hastalığı oluşur.

➡️ Diş eti kanamaları nasıl önlenebilir?

Bunu önlemenin tek yolu ağız bakımının düzenli yapılması ve ağız hijyeninin sağlanmasıdır. Ağız gargarası kullanmak, dişleri düzenli olarak fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli olarak diş doktoru ziyaretlerini yapmak diş eti kanamalarını başlamadan önlemeye yardımcı olur. Düzenli diş hekimi kontrolü sırasında diş taşı temizliği uygulaması yapılır.