×
Ortodonti - diş teli
Ortodonti nedir?

Ortodonti; dişler ve yüzdeki düzensizliklerin (maloklüzyon) teşhisi, önlenmesi ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Ortodonti kelimesi, Yunanca’da ortho “düzgün” ve odons “diş” kelimelerinden oluşmaktadır. Kelime anlamı olarak düzgün diş anlamına gelse de ortodonti, yüz ve çenelerin gelişim bozukluklarının düzeltilmesini de amaçlar. Ortodontik tedavinin ana amacı iyi bir kapanıştır. Bu da düzgün olarak sıralanmış dişlerin karşı çenedeki dişlerle uyumlu olmasıdır. İyi bir kapanış; ısırma, çiğneme ve konuşmayı kolaylaştırır. Ağız sağlığının geliştirilmesi ve böylece genel sağlığın da iyileşmesine yardımcı olur ve kişinin özgüvenini artırır.

Kayseri ortodonti diş kliniği
Kayseri diş teli uzmanı


Ortodontik tedavi için bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Yetişkin hastalar da ortodontik tedavi olabilir. Yetişkinlerde diş hareketinin daha yavaş olduğu  ya da tedavi süresinin daha uzun olacağı kesin olarak söylenemez. Yetişkin hastalarda eğer iskeletsel (yani kemikle ilgili) bir problem varsa problemin şiddetine göre ortodontik tedaviye ek ortognatik cerrahi müdahale gerekebilir. Yine bu hastalarımızda dişeti hastalığı, restorasyon gerekliliği genellikle çocuklara göre daha çok  görüldüğü için bu sorunların tedavisi için diğer uzmanlık dalları ile işbirliği içinde tedavinin yapılması gerekir. 

Ortodontik tedavi süresi; çapraşıklık miktarına, hastanın yaşına, uygulanacak tedavi şekline göre değişiklik gösterir. Tedavi kurallarına uyan, ağız bakımına dikkat eden, verilen apareyleri olması gerektiği gibi kullanan hastalar tedavi sürelerini kısaltabilir.

Diş telleri takıldığı esnada hasta herhangi bir ağrı hissetmemektedir.  Takıldıktan sonra ise kullanılan apareylere, hastanın hassasiyetine bağlı olmak kaydıyla yaklaşık 1 hafta kadar oluşan tahrişlerden kaynaklı olarak ya da yeme içme sırasında ağrı olabilir. Bu sürenin sonunda diş tellerine alışıldıktan sonra teller artık rahatlıkla kullanılabilir. 

Dişler fizyolojik olarak ömür boyu hareket etme eğilimindedirler. Ortodontik tedavi ile konumları değiştirilen dişlerine eski hallerine dönme eğilimi söz konusudur. Bu nedenle diş telleri çıkarıldıktan sonra bir süre pekiştirme tedavisi uygulanması gerekir. Pekiştirme tedavisinin süresi hastanın anomalisine bağlı olarak değişkenlik gösterir. 

Dişlerin üzerine yapıştırılan diş tellerinin çürüğe neden olma gibi bir etkileri yoktur. Ancak tellerin etrafı gıda birikimine uygun olduğu için ağız bakımını önerilen şekilde yapmayan hastalarda çürük başlangıcı olan beyaz nokta lezyonlarının görülme riski vardır. Bu nedenle ortodontik tedaviye başlanmadan önce hastanın oral hijyen alışkanlıklarının tedaviye uygun olduğuna ortodontistin ikna olması gerekir. 

Diş telleri varken dişler rahatlıkla fırçalanabilir. Ortodontik tedavi gören hastalarda ağız hijyeninin iyi olması çok önemlidir. Aksi taktirde tellerin arasında biriken gıda artıkları ve bunlardan kaynaklı oluşan mikrobiyal flora nedeniyle dişeti hastalıkları ve çürükler oluşabilir. Bu nedenle ara yüz fırçaları ve diş fırçaları ile daha detaylı ve daha sık bir ağız bakımının yapılması gerekir. 

Hastanın ortodontik tedavi gereksinimi ile ilgil bilgi almak için ilk muayenesi 7-8 yaşlarında yapılabilir. Eğer iskeletsel yani kemikleri ile ilgili bir problem varsa erken yaşta müdahale edilmesi gerekir. Bu tür anomalilerin erken yaşta önlemi alınırsa daha kalıcı ve iyi sonuçlar elde edilebilir. Yanlızca dişsel problemi olan hastaların ise tüm daimi dişleri sürdükten sonra yani 11-12 yaşlarında ortodontik tedavisine başlanabilir.